BNM Bakal Mansuhkan Rangkaian Pembayaran QR Persendirian Menjelang Jun 2028

KONGSI

Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan institusi-institusi kewangan dan e-dompet perlu menamatkan penggunaan rangkaian pembayaran QR persendirian mereka dalam tempoh dua tahun. Menjelang 30 Jun 2028, semua pihak perlu berpindah ke sistem DuitNow QR yang dikongsi bersama. Peraturan ini dikeluarkan pada 30 Jun 2026 di bawah dasar baharu yang dipanggil sebagai Interoperable Fund Transfer Framework (IFTF).

Interoperable” bermaksud satu kod QR boleh digunakan oleh mana-mana aplikasi. Selepas peralihan ini selesai dijalankan, kod QR yang anda lihat di kaunter kedai sepatutnya menerima pembayaran daripada mana-mana aplikasi perbankan atau e-dompet yang anda gunakan. Pengecualian hanya terpakai bagi keadaan tertentu seperti pemeroleh (acquirer) mempunyai perjanjian kontrak sedia ada dengan penyedia e-dompet yang bukan ahli rangkaian dikongsi bersama. IFTF menggantikan Interoperable Credit Transfer Framework yang lebih lama, iaitu dari tahun 2019.

Perubahan Yang Bakal Berlaku Kepada Pelanggan Ketika Di Kaunter

Kebanyakan peniaga sudah pun memaparkan kod DuitNow QR yang boleh digunakan oleh pelbagai aplikasi. Namun, sesetengahnya masih menggunakan kod QR persendirian yang hanya menerima satu aplikasi tertentu. Jika anda tidak mempunyai aplikasi tersebut, anda tidak dapat membuat pembayaran.

Di bawah peraturan baharu ini, bank dan penyedia e-dompet tidak lagi dibenarkan menjalankan rangkaian QR berasingan. Mereka juga tidak boleh mendaftarkan peniaga baharu ke sistem QR persendirian sepanjang tempoh peralihan, jadi kod QR tertutup seperti ini akan semakin berkurangan.

Setelah peralihan selesai, anda boleh singgah di mana-mana peniaga, buka aplikasi pilihan anda, imbas kod, dan buat pembayaran tanpa perlu semak dahulu e-dompet mana yang diterima oleh gerai berkenaan.

Tarikh Peraturan Ini Akan Berkuat Kuasa

Peralihan ini berlangsung selama dua tahun. Bank dan e-dompet mempunyai tempoh sehingga 30 Jun 2028 untuk menyiapkan kemas kini sistem dan memindahkan peniaga mereka ke rangkaian dikongsi bersama, iaitu Real-time Retail Payments Platform (RPP) yang dikendalikan oleh Payments Network Malaysia (PayNet).

Tiada apa-apa yang berubah ketika anda sudah membuat pembayaran menggunakan DuitNow QR melalui aplikasi seperti Touch ‘n Go eWallet atau MAE daripada Maybank.

E-Dompet Anda Dan Ganjarannya Tidak Berubah

Menurut kenyataan maklum balas [PDF] yang disertakan bersama rangka kerja baharu ini, bank dan e-dompet masih boleh menjalankan program ganjaran dan pulangan tunai mereka sendiri dalam rangkaian dikongsi bersama. Aplikasi seperti Touch ‘n Go eWallet dan GrabPay akan mengekalkan ciri masing-masing seperti sebelum ini.

Cara ganjaran diberikan mungkin berbeza mengikut kod QR yang anda imbas, jadi semak terma ganjaran aplikasi anda jika perkara ini penting bagi anda.

Peraturan Lain Di Bawah Rangka Kerja Ini

Transaksi DuitNow Transfer sehingga RM5,000 kekal percuma bagi penghantar serta penerima, dan ia bukanlah manfaat baharu, sekadar sambungan dasar sedia ada yang dikekalkan di bawah IFTF. Ia terpakai kepada pemindahan daripada akaun bank dan e-dompet.

Bank atau e-dompet anda kini mesti menghantar notifikasi segera setiap kali wang masuk atau keluar daripada akaun anda. Anda boleh meminta untuk tidak menerima notifikasi tersebut, tetapi penyedia perkhidmatan mesti terlebih dahulu memberi amaran mengenai risiko penipuan yang berkaitan.

Bagi pembayaran rentas sempadan, rangka kerja ini menyatakan bank mesti membenarkan anda menggunakan kod QR untuk membayar di luar negara melalui rangkaian dikongsi bersama. Ini bergantung kepada bila projek antarabangsa berasingan, Nexus dilancarkan dan BNM masih belum menetapkan tarikhnya. Setengah pautan pembayaran QR rentas sempadan sudah pun wujud seperti di Singapura dan ini akan terus dibangunkan secara berasingan daripada IFTF.

Tiada Tindakan Diperlukan Daripada Pihak Anda

Peralihan ini berlaku di antara pihak bank dan penyedia e-dompet. Anda tidak perlu memuat turun aplikasi baharu atau mendaftar semula. Sepanjang dua tahun akan datang, semakin kurang situasi di mana kod QR peniaga tidak boleh digunakan oleh aplikasi pilihan anda.

Jika anda menjalankan perniagaan kecil atau gerai makanan yang masih menggunakan kod QR persendirian, peralihan ke rangkaian dikongsi bersama akan dikendalikan oleh bank atau penyedia pembayaran anda. 

Ikuti saluran WhatsApp rasmi kami untuk tip kewangan dan kemas kini terkini.  

0 0 votes
Penilaian Artikel
Subscribe
Notify of

0 Komen